Ljuljačka u Quasi Teatru

Klub Quasimodo se u utorak, 10. veljače, još jednom transformirao u Quasi Teatar. Premijera predstave Ljuljačka za dvoje, nastale u produkciji kazališta Playdrama, privukla je mnoštvo gledatelja koje su glumci Anastasija Jankovska i Ivan Baranović uvukli u burne ljubavne oscilacije plesačice Gittel i odvjetnika Jerryja, koji pokušavaju jedno u drugome naći način da isplivaju s emotivnog i financijskog dna na kojem su se našli.

Prostor Quasimoda pružio je savršeno okružje za gotovo voajersko promatranje intime ljubavnika čiji odnos varira od komičnog plesa, preko strastvenog ljubljenja do tučnjave tek desetak centimetara od publike. Fizička blizina glumačkog dua, koji na trenutke prelazi iz osobnog u intimni prostor gledatelja, minimalan broj glumačkih sredstava i mračni prostor kluba dali su predstavi dokumentarnu vrijednost. Odnos Jankovske i Baranovića  postajao je sve uvjerljiviji kako je predstava odmicala; energična Jankovska u početku je na trenutke zasjenila Baranovića koji se ipak vješto izborio i usporedno s razvitkom radnje pokazao sve vjernije emocije i glumačku odlučnost.

Iako se radnja komada odvija u pedesetim godinama prošlog stoljeća, a kostimi i određena mjesta u drami navode gledatelja da pomisli da je riječ upravo o tom vremenskom periodu, izvedba je uspješno upotpunjena suvremenim detaljima što je još jednom dalo na dokumentarnosti, pogotovo u trenucima kada se Jankovska obraća publici za pomoć s određenim rekvizitima.

Prikaz jednostavne, mogli bi reći svakodnevne, ljubavne priče, na jednostavan način, bez barijera između publike i glumaca, svakako je nešto što treba pohvaliti i što bi moglo privući i mlađu publiku kazalištu.

Kristina Tešija

foto: Playdrama / FB
Tekst je izvorno objavljen na portalu infozona.hr 11. veljače 2015. godine.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s